Çocukluk döneminde solunum yollarının dar bir kanal şeklinde olması, solunum yolları enfeksiyonu riskini arttırmaktadır. Çocukluk döneminde solunum yolları vasıtasıyla vücuda girebilen mikrop ve bakterilerin engellenmesi işlevine sahip dokuya geniz eti denir. Vücut, yetişkinlik döneminde geniz etine…Devamını oku...
İstanbul Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunu çevreleyen dokuların gevşeyip çökerek hava kanalını tıkaması sonucunda solunumun azalması ya da tamamen durması anlamına gelmektedir.
Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen yetmezliğine bağlı sürekli uykululuk, yorgunluk, kilo alma, depresyon, baş ağrısı gibi problemlere neden olmasının yanı sıra sinir sisteminin kandaki oksijen azlığını algılayarak kalbi uyaran sinyaller oluşturması sonucu yüksek tansiyon, kronik kalp hastalıkları ya da ciddi kalp ritmi bozulmaları ve kalp durması gibi sonuçlar doğurabilmektedir.
İstanbul Uyku apnesi tedavisinde en önemli adım problemin nedeninin saptanmasıdır. Yakın geçmişe kadar apne tanısında en önemli yöntem olarak kabul edilen uyku testi apnenin varlığını ispatlamasına karşın problemin nedenini yani tıkanma bölgesini gösteremediğinden genellikle damak bölgesine yönelik ameliyatlar uygulanmakta, bu şekilde çözüm bulunamayan hastalarda basınçlı uyku maskeleri tercih edilmekteydi.
Son zamanlarda uygulanmaya başlanan uyku endoskopisi yöntemi ile apneye yol açan hava yolu tıkanıklığının yerinin ve şeklinin tespit edilmesi ve doğru tedavi yöntemlerinin seçilmesi mümkün hale geldi.
İstanbul Uyku endoskopisi sırasında hastalar, beynin uyku düzeyini takip eden bir monitör eşliğinde, normal uykuyu taklit eden ilaçlar ve kullanılarak uyutulmakta, takiben burun deliklerinden yumuşak bir endoskop ile girilerek hava yolu boyunca darlık ve tıkanıklık olan bölgeler tespit edilebilmektedir.
Bu değerlendirmeyi takiben problemin yerine ve oluşma şekline yönelik en uygun cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerin seçilmesi uyku apnesinin tedavisinde elde edilen başarının önemli ölçüde artmasına olanak sağlamıştır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Horlama nedir? Uyku esnasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde gevşeme oluşmaktadır. Gevşeme ile birlikte burada bulunan yumuşak doku titremeye başlamaktadır. Titreşimin yarattığı etki ile de horlama meydana gelmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha fazladı…Devamını oku...