Grip (influenza), toplumda grip adıyla tanınan ve influenza virüslerinin (Tip A, B ve C) neden olduğu ani gelişen, ateş yapan, genellikle burun, boğaz, sonrasında da akciğerleri tutabilen bir solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır. İstanbul Grip, öksürük ve aksırık sonucu, içerisinde hastalığa …Devamını oku...
Burun, normal yollardan nefes almayı sağlayan organdır. Burun, içinden geçen havayı nemlendirir, ısıtır, zararlı ve alerjen mikroorganizmaların hava yoluyla vücuda girişini engeller. Temiz, ılık ve nemli hava akciğerler yoluyla kana daha kolay karışmaktadır. Burun tıkanıklığı, vücudun gerekli oksijeni alabilmesini zorlaştırır ve hava giriş-çıkışının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine engel olur. Burun tıkanıklığının pek çok nedeni vardır. Gerekli müdahale yapılmazsa yaşam konforunu olumsuz bir biçimde etkiler.
İçindekiler
Burun Tıkanıklığı Nedir?
Vücudun solunumunun başladığı bölge olan burun, giren havayı temizler, ısıtır ve nemlendirir. Burun çeşitli sebeplerden dolayı bu işlevini yerine getiremeyince bu duruma burun tıkanıklığı adı verilmektedir. Burun tıkanıklığı, hastanın nefes almasını zorlaştıran ve yaşam konforunu etkileyen bir rahatsızlıktır. Burun tıkanıklığı yaşayan kişi verimli uyuyamaz, horlama şikayetleri yaygındır. Aynı zamanda burun tıkanıklığının koku duyusunu zayıflattığı bilinmektedir.
Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Burun tıkanıklığının çeşitli nedenleri vardır. Bunlar doku tahribi, gribal enfeksiyon veya sinüzit gibi etkenler olabilmektedir. Bunların dışında alerjik reaksiyona bağlı olarak burun tıkanması görülebilir. Burun tıkanıklığının nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
- Saman nezlesi
- Soğuk algınlığı
- Sinüzit
- Alerjik etkenler
- Grip
- Mesleğe bağlı astım
- Tiroit bozuklukları
- Burunda yabancı bir nesne bulunması
- Alkol ve sigara tüketimi
- Mevsim geçişlerine bağlı tıkanıklıklar
- Baharatlı yiyecekler tüketmek
- Burundaki polipler
- Hamilelik
- Uyku apnesi
- Konka şişmesi (burun eti şişmesi)
- Alerjik olmayan rinit
- Churg-Strauss sendromu
- Burun kemiğinin eğri olması
Burun tıkanıklığı yalnızca burnu etkilemez. Vücuda yeterli oksijen alınamadığı için ağız yoluyla nefes alış-verişi sağlanır. Ağızdan nefes almak, ağız ve boğaz yollarının nefes alış-verişi için uygun olmaması dolayısıyla enfeksiyon, kuruluk ve ağız yaralarına sebep olur. Özellikle uyku sırasında ağızdan nefes alınması, horlama ve verimsiz bir uykuya sebep olur.
Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı belirtilerinin başında nefes almakta ciddi zorluk yaşamak ve uykuda horlama şikayetleri gelmektedir. Verimsiz uyku süreci dolayısıyla hasta her an yorgun ve uykusuz hisseder. Ağızda kuruluk ve boğaz yolu enfeksiyonu, burunda ise kuruluk, kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısı görülmektedir.
Burun Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Burun tıkanıklığının nasıl geçeceği yönünde çeşitli uygulamalar mevcuttur. Bunlar: İlaçlı tedavi, cerrahi operasyon ve radyoaktif tedavidir. Burun, soğuk algınlığı veya grip gibi rahatsızlıklar sebebiyle tıkanmışsa genellikle enfeksiyonal bir durum vardır. Antibiyotik veya çeşitli ilaçların kullanımıyla ve burun açıcı spreyler ile burun tıkanıklığı tedavi edilir. Alerjik burun tıkanıklığı için de aynı yöntem uygulanır. Bu ilaçlar yardımıyla burnun alt bölgesindeki etin şişliği iner, burun damarları büzüşür. Burun spreyi gibi doğrudan etki eden ilaçlar fayda sağlar ancak kullanım süresi 1 haftayı geçmemelidir. Aksi halde burnun iç sisteminde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Tıkanıklığın alt burun etinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için dekonjesyon testi uygulanmalıdır. Bir çeşit burun spreyi vasıtasıyla burnun mukoza bölgesindeki damarlar büzüşür. Sprey sıkıldıktan yaklaşık 10 dakika sonra burunda belirgin bir açılma görülürse problemin burnun altında bulunan etten kaynaklandığı saptanır. Rahatlama görülmezse daha farklı fiziksel bir sorun olduğu düşünülür.
Burun kemiğinin eğri olması veya geniz eti gibi problemler tespit edilirse ilaçlı tedavi mümkün olamayacağı için cerrahi işlem uygulanması gerekmektedir. Burun tıkanıklığının sebebi ve rahatsızlığın tedavi süreci KBB (kulak, burun, boğaz) uzmanları tarafından yürütülmektedir. Uzman doktor ilaçlı tedavi veya cerrahi operasyon önerebileceği gibi radyofrekans ile tedaviyi de uygun görebilir. Radyofrekans cerrahi işlemi sonrasında hasta kısa sürede günlük yaşamına dönebilmektedir. Cerrahi operasyon uygulandığı takdirde iyileşme süreci işlemin türüne göre değişir. Genellikle tedavi süreci olumlu sonuçlanır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Burun Etlerine Yönelik Ameliyatlar Alt burun etlerinin büyümesine (konka hipertrofisi) bağlı olarak oluşan ve genellikle geceleri daha fazla şikayete neden olan tıkanmaların tedavisinde burun etlerinin gerektiği kadar küçültülmesi farklı yöntemlerle sağlanabilir. Burun fonksiyonlarında çok önemli…Devamını oku...