Kulak Tüpü - Ventilasyon Tüpü

Kulak tüpü – ventilasyon tüpü nedir? Kulak tüpleri, kulak zarına cerrahi olarak yerleştirilmekte olan ve genelde plastik ya da metalden yapılmış küçük, içi boş silindirdir. Burada kulak borusu, orta kulağı havalandıran ve kulak zarı arkasında sıvı birikmesini önlemekte olan bir hava yolu yaratmaktadır. Ayrıca kulak tüpleri timpanostomi tüpleri, havalandırma tüpleri olarak da isimlendirilebilmektedir.

Kulak tüpü – ventilasyon tüpü nedir? Kulak tüpleri, kulak zarına cerrahi olarak yerleştirilmekte olan ve genelde plastik ya da metalden yapılmış küçük, içi boş silindirdir. Burada kulak borusu, orta kulağı havalandıran ve kulak zarı arkasında sıvı birikmesini önlemekte olan bir hava yolu yaratmaktadır. Ayrıca kulak tüpleri timpanostomi tüpleri, havalandırma tüpleri olarak da isimlendirilebilmektedir.

 

Kulak tüpleri, kulak zarı arkasında kalıcı bir sıvı birikimi meydana gelmiş olan çocuklar için işitme kaybına da neden olmakta ise tavsiye edilmektedir. Konuşma gelişimi engellendiğinde de tavsiye edildiği bilinmektedir. Eğer çocukta sık sık enfeksiyon durumu gelişiyor ise tüpler önerilmektedir. Sıvı birikmesi, kronik orta kulak enfeksiyonları olan kişilerde havalandırma sağlamak amacıyla sıkça kullanılmaktadır.

Ventilasyon Tüpü Ne İşe Yarar?

Ventilasyon Tüpü Ne İşe Yarar? Sürekli tekrarlanan orta kulak iltihabı yaşayan kişiler için uygun görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca kulak zarı çökmesi yaşayan ve kulak zarı veya östaki borusu yeteri kadar gelişmeyen kişilere uygulanmaktadır. Orta kulak iltihabı yaşayan kişilerin tekrar tekrar enfeksiyona yakalanma riskini en aza indirmektedir. Bu iltihaptan dolayı yaşanan denge bozukluğu, işitme kaybı, gibi durumların geçmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda bundan kaynaklı olan uyku bozuklukları için de kullanıldığı gözlemlenmektedir. Her hastada farklı amaçlar için kullanabilmektedir. Sonuç olarak hastaların hayat kalitesini yükseltmektedir. Oldukça başarılı bir uygulama olduğu bilinmektedir.

Ventilasyon Tüpü Nereden Takılır?

Ventilasyon Tüpü Nereden Takılır? Genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Ortalama 15 ile 30 dakika civarında süren bir işlemdir. Ameliyat sırasında kulak zarına kulak yolundan müdahale edilmektedir. Kulak tüpü takılması için deride bir kesi yapılmasına gere duyulmamaktadır. Hastanın kulak zarında açılan deliğe 1-2 mm çaplı küçük bir tüp yerleştirilmektedir.

ventilasyon-tupu-ne-ise-yarar

ventilasyon-tupu-nasil-takilir

Ventilasyon Tüpü Nasıl Takılır?

Ventilasyon Tüpü Nasıl Takılır? Tüp, hastanın kulak zarına takılmaktadır. Bunun için ise kulak yolundan girilmekte ve kulak zarı kesilmektedir. Kulak zarına takılan kulak tüpü sıvı ve hava akışını sağlamaktadır. Böylelikle iltihaplardan korunma sağlanmaktadır. Ameliyat gerçekleştirilmeden önce genel anestezi uygulanmaktadır. Ardından işlem başlamakta ve yaklaşık 15 ile 30 dakika civarında sürmektedir. Yetişkin bireylerde genelde lokal anestezi tercih edilmektedir.

Tüp genelde 6 ile 12 ay boyunda takılı kalmakta ve sonra vücutta atılmaktadır. Vücutta takılı kaldığı süreçte ise dışardan fark etmek oldukça zordur. Bununla birlikte düştüğü de anlaşılmamaktadır. Bu nedenle mutlaka düzenli muayenelerin gerçekleştirilmesi önerilenler arasında yer almaktadır. Böylelikle tüp takip edilebilmekte ve kontrol altında tutulabilmektedir.

Ameliyat sonrası dönemde orta kulağa hava gitmesi sağlanmakta ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmektedir. Fakat orta kulağa su girme ihtimali çıkmaktadır. Suyun kulağa girebileceği durumlarda mutlaka kulak tıkaca kullanılması gerekmektedir. 6 ile 12 ay arasında kulakta kalan tüp sonrasında kendiliğinden düşmektedir. Kulak zarında tüpün takıldığı delik ise kendiliğinden kapanmaktadır.

ventilasyon-tupu-nasil-takilir

kulaga-takilan-tup-dusmezse-ne-olur

Kulağa Takılan Tüp Düşmezse Ne Olur?

Kulağa Takılan Tüp Düşmezse Ne Olur? Kulak tüpünün ameliyat sonrası dönemde 6 ile 12 ay arasında kaldıktan sonra düştüğü bilinmektedir. Fakat tüp dışardan görünmediği gibi düştüğünde de anlaşılmamaktadır. Sonrasında ise tüpün yerleştirilmesi için açılan delik kendiliğinden kapanmaktadır. Tüpün düşüp düşmediği belli olmadığından dolayı mutlaka düzenli olarak kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ancak doktor takibi ile düşüp düşmediğine dair bilgi elde edilebilmektedir.

Eğer tüpün kendi kendine düşmediği ortaya çıkarsa uygun görülen bir zamanda tüp alınmaktadır. Genelde 1 ile 2 yıl arasında alındığı bilinmektedir. Bu tüpler yalnızca kulak zarında kaldığı sürece faydasını göstermektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

timpanoplasti-ameliyati-nedir

Timpanoplasti ameliyatı, kulak zarı delinmesi vakalarında ve kronik orta kulak rahatsızlıklarında uygulanmaktadır. En kısa haliyle açıklamak gerekirse timpanoplasti ameliyatında kulak zarı ile orta kulakta bulunan işitme sistemi onarılıp mevcutsa da iltihabın temizlenmesi işlemleri gerçekleştirilir.…Devamını oku...

gorunmeyen-isitme-cihazlari

İşitme insan hayatının temel bir parçasıdır. Dünya nüfüsunun %10 unda işitme şikayetleri olduğu tahmin edilmekte olup bu durum tedavi edilmeyen kişilerde sosyal olarak yalnızlaşmanın yanı sıra psikolojik hastalıklara yatkınlık, depresyon, anksiete ya da paranoya gibi problemlere yol açabilmektedir. …Devamını oku...