Stapedektomi

Orta kulak kemikçiklerinden üzengi kemiği kireçlendiğinde hareket kısıtlılığına uğramaktadır. Bunun sonucunda ise işitmenin azalması nedeniyle üzengi kemiği çıkarılmaktadır.

Stapedektomi nedir? Orta kulak kemikçiklerinden üzengi kemiği kireçlendiğinde hareket kısıtlılığına uğramaktadır. Bunun sonucunda ise işitmenin azalması nedeniyle üzengi kemiği çıkarılmaktadır. Yerine ise protez bir kemikçik takılmaktadır. Üzengi kemiğinin hareketsizliği bu sayede aşılmakta ve kemikçiklerin hareketliliği sağlanmaktadır. Hastanın işitme durumu ise ameliyat öncesindeki duruma oranla daha iyi bir hale dönüşmektedir.

Bu ameliyat otoskleroz hastalığından dolayı yapılmaktadır. zengi kemiğinin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olan durum otoskleroz hastalığıdır. Hastalığın başlarında işitme az iken bu ameliyat ile birlikte oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Fakat ameliyatın hastalığın başlarında işitme kaybının az olduğu dönemlerde yapılması gerekmektedir. Hastalık çok ilerlemiş, iç kulak işitme organları ciddi oranda etkilenmiş ve ileri derece işitme kaybı oluşmuş ise bu ameliyat uygulanamamaktadır. Bunun dışında tüm otoskleroz hastalığını geçiren kişilere ameliyata engel olacak farklı bir durumu yok ise bu ameliyat uygulanmaktadır.

Stapedotomi Ne Demek?

Stapedotomi Ne Demek? Otoskleroz hastalığının en kesin tedavisinin ameliyat olduğu bilinmektedir. Hareket etmeyen taban çıkarılmakta ve tabanda küçük bir delik açılmaktadır. Ardından örs kemiği ile taban arasına protez yerleştirilmektedir. Otoskleroz cerrahisi, kulak cerrahisinde oldukça önemli bir alandır. Mikro cerrahi ile işlem gerçekleştirilmekte ve hastanın daha iyi bir şekilde duyması sağlanmaktadır.

Ayrıca otoskleroz hastalığı ise kulak kireçlenmesi olarak da bilinmektedir. Orta kulakta yer alan en son ve en küçük kemikçik olan üzengi kemiğinin tabanının hareketsiz olması olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda bu sorun zaman geçtikçe artarak devam etmektedir. İletim tipi işitme kaybı meydana gelmektedir ve hastalık ilerleyerek iç kulağı etkilemektedir. Sonraki dönemde ise mikst tipi işitme kaybı ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın oluşma nedeni ise genetik ve çevresel etkenler olabilmektedir. Kadınlarda ve beyaz ırkta daha sık meydana geldiği gözlemlenmektedir.

stapedektomi-ameliyati-nasil-yapilir

stapedektomi-ne-demek

Stapedektomi Kaç Saat Sürer?

Stapedektomi Kaç Saat Sürer? Ameliyat, otoskleroz hastalığı nedeni ile yapılmaktadır. Üzengi kemiğinin hareketi bu hastalık ile kısıtlanmakta ve böylelikle kişide işitme kaybı meydana gelmektedir. Ayrıca bu hastalık tedavi edilmediği sürece ilerleme göstermekte ve kişinin işitme kaybı da zaman içerisinde artmaktadır. Lokal veya genel anestezi ile gerçekleştirilebilen bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında genelde başarılı sonuçlar elde edilmekte ve hastanın daha iyi bir şekilde işittiği gözlemlenmektedir. Hastalık ile meydana gelmiş olan iletim tipi işitme kaybı giderilmektedir. Böylelikle hastanın hayat kalitesi arttırılmaktadır.

Ancak hastalık fark edildiği zaman bu ameliyatın yapılması gerekmektedir. Çünkü zaman içerisinde oluşan işitme kaybı ileri dereceye ulaştığında ameliyat gerçekleştirilememektedir. Eğer hastaların genel sağlık durumları ameliyata izin veriyor ise ameliyat uygulanabilmektedir.

Öncelikle teşhis için ortak kulak ve kemikçikler gözlemlenmektedir. Ardından hareketsiz olan kısımlar çıkarılmaktadır. Ameliyat ise ortalama 2,5 saat sürmektedir. Bu süre hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir.

Stapedektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Stapedektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Çok hafif iletim tipi işitme kaybı olan ya da iç kulak organlarının ciddi oranda etkilendiği ileri derece sinir işitme kaybına sahip olan hastalara bu ameliyatın uygulanması önerilmemektedir. Fakat bunun dışında yer alan ve ameliyata engel olan başka bir hastalığı bulunmayan kişilere bu stapedektomi ameliyatı önerilmektedir. Bu ameliyattan sonra hastalarda birkaç gün baş dönmesi görülebilmektedir.

Aynı zamanda ameliyatın sonunda dış kulak kanalına yerleştirilmiş olan süngerler ortalama bir hafta sonra alınmaktadır. Daha sonra ise hastalar günlük yaşamına dönebilmektedir. Uygun cerrahi ekipman ve uygun cerrahi teknikler ile gerçekleştirildiğinde riski oldukça azdır. Nadiren görülen riskleri ise kulak zarı delinmesi veya yüz sinirinin zedelemesidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kulak-zari-tamiri

Kulak zarı tamiri bir diğer ismi olan timpanoplasti ile de bilinmektedir. Hem kulak zarının hem de kemikçik zincirinin tamiri ve onarımı olarak tanımlanmaktadır. Kulak zarında delik olan ya da devamlı olarak orta kulak iltihabı yaşayan hastalara iltihabın temizlenmesi ile uygulanmaktadır. Genelde iş…Devamını oku...

iyi-huylu-pozisyonel-bas-donmesi

İyi huylu pozisyonel baş dönmesi (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV) belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde çakma (nistagmus) ile karakterize, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.   İçindekiler Tanı …Devamını oku...