Vertigo

Vertigo, toplumda sık görülen bir durumdur. Bu hastalık kişinin etrafındakileri dönüyormuş gibi algıladığı bir baş dönmesi şeklidir. Direkt olarak hastalık olarak algılanmamaktadır.

Vertigo, toplumda sık görülen bir durumdur. Bu hastalık kişinin etrafındakileri dönüyormuş gibi algıladığı bir baş dönmesi şeklidir. Direkt olarak hastalık olarak algılanmamaktadır. Bir başka hastalığın belirtisi olarak gözlemlenmektedir. İç kulak, beyin ve bu ikisi arasındaki sinirlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bazen geçici olarak ortaya çıkmakta bazen de uzun süre etkisini göstermektedir.

Çevresel ve merkezi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Öncelikle çevresel vertigo, bu durumun görüldüğü kişilerin yaklaşık %80’lik kısmında kendini göstermektedir. Genelde iç kulaktan kaynaklanan bir sorundan dolayı ortaya çıkmaktadır. İç kulakta yer alan organlar beyne kişinin pozisyonu ile ilgili bilgiler göndermek ile görevlidir. Buradaki bağlantı sayesinde kişiler ayakta denge sağlayabilmektedir. Eğer bu noktada sorun oluşur ise vertigonun ortaya çıktığı bilinmektedir. Merkezi vertigo ise merkezi sinir sistemi ile alakalı sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Vertigo Nedir?

Kişinin gördüklerinin döndüğünü hissetmesine neden olan bir sorundur. Genelde bu duruma kusma, bulantı ve denge kaybı gibi durumlar eşlik etmektedir. Baş dönmesi olarak da bilinmektedir fakat her baş dönmesi bu sorundan kaynaklanmamaktadır. Bazı kişilerde ataklar ile belli belirsiz ortaya çıkmaktadır. Ancak bazılarında ise günlük hayatı zorlayacak kadar şiddetli olabilmektedir.

Tanısının konulabilmesi için ilk olarak hastanın durumu tanımlanası gerekmektedir. Ardından altta yatan nedeni bulmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bunun için merkezi sinir sistemi ve iç kulak ile alakalı testler gerçekleştirilmektedir.

Belirtileri arasında ise kişinin kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissetmesi yer almaktadır. Bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme gibi durumlar da kendini gösterebilmektedir. Aynı zamanda çınlama ve işitme kaybı da duruma eşlik edebilmektedir. Görme bozukluğu, yürümede zorluk, bilinç değişiklikleri de oluşum gösterebilmektedir. Sorunu ortaya çıkan nedenler, ortaya çıkacak olan belirtilerde de değişim gösterebilmektedir.

vertigo-nedir

vertigo-nedenleri-nelerdir

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigo Nedenleri Nelerdir? İç sinir sisteminden ve merkezi sinir sisteminden kaynaklanabilmektedir. Ortalama 15 saniye veya birkaç dakika süren ataklar ile kendini göstermektedir. Genelde ileri yaşlarda olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Solunum yolu hastalıkları ve baş bölgesine olan kan akışının azalması bu durumu meydana getirebilmektedir. Aynı zamanda meniere hastalığı nedeniyle de oluşabilmektedir. Meniere hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat kafa travmaları vb. durumlar sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

İç kulak iltihaplanması da nedenler arasında yer almaktadır. Grip, kızamık, hepatit, kabakulak ve çocuk felci gibi durumlar burada virüslenmeye yol açabilmektedir. Beyin damarlarının tıkanması ve beyin kanaması, kafa travması gibi durumlar da vertigoya sebep olabilmektedir.

Her hastada farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır ve nedenin ne olduğuna bağlı olarak hastaya uygulanabilecek olan tedavi yöntemi değişim gösterebilmektedir. Bundan dolayı ilk muayene esnasında detaylı bir inceleme gerçekleştirilmekte ve bazı testler uygulanmaktadır.

Vertigo Tedavisi

Vertigo tedavisi, altta yatan hastalığın ne olduğuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Eğer hastada orta kulak iltihabı var ise antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Bunun yanı sıra iyileşme göstermeyen bir enfeksiyon bulunuyorsa cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Meniere hastalığından dolayı kaynaklanıyor ise hastaların tuzsuz bir diyet uygulaması gerekmekte ve bazı ilaçlar kullanması önerilmektedir. Bazı hastalara ise fizik tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Ayrıca bu hastaların aşırı kafein tüketiminden kaçınmaları önerilmektedir.

Vertigo oldukça farklı nedenlerden dolayı kaynaklanabildiğinden ilk olarak kişinin detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve muayene sonucunda durumun net olarak ne olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Böylelikle daha doğru bir tedavi uygulanabilmekte ve hastanın baş dönmelerinin hafifletilmesi veya giderilmesi sağlanabilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

orta-kulak-iltihabi

Orta kulak iltihabı, otitis media olarak da tanımlanmaktadır. Kulak zarının arkasında bulunan ve insanların ses duymasını sağlamakta olan küçük kemiklerin titreştiği orta kulak ismi verilen küçük odacıkta iltihaplanma meydana gelmesidir. Çocukların bu iltihaba yakalanma ihtimali yetişkinlerin yakala…Devamını oku...

iplante-edilen-isitme-cihazlari

İstanbul Kulak yolu problemleri veya diğer nedenlerle işitme cihazı kullanamayan, işitme cihazından yeterli yarar sağlayamayan,işitme cihazı ile birlikte gözlük kullanan,konuşmayı ayırdetmekte cihaz ile başarılı olamayan hastalarda kullanılan bir yöntemdir.Bu yöntem ile işitmeyi sağlayacak cihaz,bir…Devamını oku...