Horlama nedir? Uyku esnasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde gevşeme oluşmaktadır. Gevşeme ile birlikte burada bulunan yumuşak doku titremeye başlamaktadır. Titreşimin yarattığı etki ile de horlama meydana gelmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha fazladı…Devamını oku...
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi nedir? Uyku bozukluğu, oldukça sık rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Uyku esnasında tekrarlayan ataklarla, soluk alıp vermenin kesintiye uğradığı tehlikeli noktalara ulaşabilmektedir. Eğer tedavi edilmez ise inme, kalp krizi ve şeker hastalığı gibi durumların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle oldukça dikkatli davranılmalı ve aksatılmamalıdır.
İçindekiler
- Uyku Apnesi Nedir?
- Uyku Apnesi Nasıl Oluşur?
- Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
- Uyku Apnesi Gündelik Yaşamı Nasıl Olumsuz Etkiler?
- Uyku Apnesi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
- Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Uyku Apnesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Uyku Apnesi Tedavi Fiyatları Ne Kadar?
- Uyku Apnesi Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uyku bozukluğu olarak görülen bu sorun, uyku sırasında solunumun aniden ve sürekli olarak durması olarak tanımlanmaktadır. Son dönemlerde oldukça sık rastlanan durumlar biri olarak görülmektedir. Bununla birlikte uyku apnesi yaşandığı esnada solum ortalama 10 saniye civarında durmaktadır. Farklı alt tiplerinin de bulunduğu bilinmektedir. Belirtileri ise apnenin hangi alt tipte olduğuna göre değişim göstermektedir.
Uyku Apnesi Nasıl Oluşur?
Uyku apnesi nasıl oluşur? Uyku apnesi uyku esnasında solunumun kesilmesine yol açmaktadır. Bu durum özellikle yüksek sesle horlayan, obez, yüksek tansiyona sahip olan, burun ve boğaz tıkanıklığı yaşayan kişilerde sık görülmektedir. Ayrıca kanda oksijenin düşük seviyede olmasına ve karbondioksitin yüksek olmasına neden olmaktadır. Genelde yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışı, kalp krizi ve inme ile ilişkilendirilmektedir. Bununla birlikte tam olarak neden dolayı kaynaklandığı bilinmemektedir. Ancak bazı faktörlerin bu durumu etkilediği düşünülmektedir. Bu faktörler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- İlaç kullanımı,
- Madde bağımlılığı,
- Aşırı kilolu olmak,
- Büyümüş geniz eti,
- Üst solunum yollarına bağlı olarak oluşan hastalıklar,
- Başka bir uyku bozukluğuna bağlı hastalıklar.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Uyku apnesi belirtileri nelerdir? Uyku apnesi belirtileri arasında birçok farklı etken bulunabilmektedir. Belirtiler farklılık gösterebilmektedir ancak santral ve obstrüktif tipte olan apnelerde ortak şikayetler olduğu gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da bu iki durumun birbirinden ayrılması zorlaşmaktadır. Ayrıca uyku apnesi sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilmektedir. Genel anlamda karşılaşılan ortak belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Sabah saatlerinde yaşanan baş ağrıları
- Uykusuzluk
- Sabahları ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı yaşanması
- Depresif ruh hali
- Sinir
- Uykuda solunum atakları
- Yüksek sesle horlama
- Dikkat dağınıklığı yaşanması
- Aniden uykudan uyanma
Çocuklarda da uyku apnesi oluşabilmektedir. Eğer çocukta bu durumun olduğu düşünülüyorsa uyku esnasında oluşan belirtilere bakılması gerekmektedir. Horlama ve soluk alıp vermede güçlük, huzursuzluk, aşırı terleme olup olmadığına dikkat edilmektedir. Bunun yanında boğulur tarzda bir öksürüğünün olup olmadığının izlenmesi gerekmektedir. Böylelikle bir sonuç elde edilebilmekte ve rahatsızlığının giderilmesi sağlanmaktadır.
Uyku Apnesi Gündelik Yaşamı Nasıl Olumsuz Etkiler?
Uyku apnesi gündelik yaşamı nasıl olumsuz etkiler? Uyku apnesi sorununu yaşayan kişiler, gece uykusunda sürekli olarak uyanmaktadırlar. İkide bir uyandıkları içinde derin uyku evresine geçememektedirler. Derin uyku evresine geçilmediğinde ise hasta, ertesi gün dinç bir şekilde uyanamamaktadır. Gün içerisinde sürekli uykusu gelmekte ve verimliliği oldukça düşmektedir. Gün içerisinde halletmek istediği işlerini yaparken odaklanamamaktadır. Verimli bir uyku alamadığı için sürekli olarak dikkati dağılmaktadır.
Uyku Apnesi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Uyku apnesi tedavi seçenekleri nelerdir? Uyku apnesi, horlama, terleme, ağız kuruluğu, nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Hemen her yaştan insanda görülmektedir. Bu durumun yaşandığı gecenin ertesinde kişinin kendini yorgun ve uykusuz hissetmesine yol açmaktadır. Sürekli olarak dikkatinin dağılmasına, uyuklamasına neden olmaktadır. Kısacası hastanın hayat kalitesini oldukça düşürmekte ve verimli bir gün geçirmesini engellemektedir. Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmekte ve farklı belirtilere yol açabilmektedir.
Uyku apnesi tedavisi için öncelikle sorunun neden kaynaklı olarak ortaya çıktığı araştırılmaktadır. Eğer obezite varsa bu durumun tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında üst solunum yolunda darlık mevcutsa ameliyat ile inceleme yapılmaktadır. Kısacası hastada öne çıkan neden olabilecek bir durum görülmekteyse önce onun üzerine gidilmektedir. Böylelikle belli bir tedavi aşaması oluşturulmakta ve buna uygun bir şekilde ilerleme sağlanmaktadır.
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyku apnesi tedavisi nasıl yapılır? Uyku apnesi tedavisi için ilk olarak obezitenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Çünkü obezite hastada rahatsızlıklar oluşturmakta ve uyku apnesine yol açmaktadır. Aynı zamanda üst solunum yollarında bir darlık olup olmadığı incelenmektedir. Bunun gibi neden olabilecek pek çok nokta dikkate alınmakta ve duruma göre ilerlenmektedir. Hastada uyku apnesi oluşturabilecek sorunlar ortadan kaldırıldığında hala devam ediyor ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Cerrahi yöntem uygulanacak ise ameliyatta kullanılacak cihazların hastaya zarar vermemesi için oldukça dikkatli davranılmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrasında hastanın daha az ağrı çekmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte hastada ileri derece uyku apnesi varsa pozitif hava basıncı tedavisi uygulanmaktadır. Bu işlem sonrasında hasta bir süre takibe alınmaktadır.
Bir diğer tedavi yönteminde ise hava yolu devamlı açık olacak şekilde basınçlı hava veren cihazlar kullanılmaktadır. PAP ismi ile de bilinen bu cihazların uyku apnesini önlediği gözlemlenmektedir. Gece boyunca yüze sıkı bir şekilde oturan silikon maskeyle basınçlı hava veren cihazlar, ilk kullanımda rahatsız edebilmektedir. Ancak hasta, sabah uyandığında ne kadar dinlenmiş olduğunu ve dinç uyandığını hissedebilmektedir. Böylelikle hastaların yaşam kalitesi yükseltilmekte ve verimli bir gün geçirmeleri sağlanmaktadır.
Tedavi yöntemleri her hastaya göre değişim gösterebilmektedir. Bundan dolayı öncelikle hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir. Böylelikle daha iyi bir şekilde tanı koyulmakta ve hastaya uygun bir tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Uyku Apnesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Uyku apnesi tedavisi ne kadar sürer? Uyku apnesi kişinin hayat kalitesini düşüren ve olumsuz etkiler ortaya çıkaran bir problem olarak bilinmektedir. Uyku, tüm canlıların dinlenebilmesi için oldukça mühimdir. Ancak uyku apnesi yaşayan kişiler, kaliteli bir uykudan mahrum kalmaktadır. Bundan dolayı da gün içerisinde pek çok problem ile karşılaşmaktadırlar. Dikkat dağınıklığı, sürekli uyuklama, odaklanamama, huzursuzluk gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Derin uykuya dalınmadığından dolayı sürekli yorgunluk hissedilmektedir. Sabah uykudan uyanmak oldukça zor bir hale dönüşmektedir. Ancak bazı yöntemlerin uygulanması ile artık tedavi edilebilmektedir. Öncelikle bu sorunu oluşturabilecek nedenler belirlenmekte ve hastaya buna göre müdahale edilmektedir. Yine bunlara uygun bir tedavi aşaması belirlenmekte ve böylelikle uyku apnesinin giderilmesi hedeflenmektedir. Her hastada farklı bir tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.
Yaş grubuna ve yapılacak tedaviye bağlı olarak tedavi süreleri değişim göstermektedir. Genelde çocuklar için gerçekleştirilen ufak bir bademcik geniz eti operasyonu büyük oranda düzelme sağlamaktadır. Yetişkin bireylerde ise durum değişim göstermektedir. Bazı hastaların ömür boyu uyku maskesi kullanması gerekebilmektedir. Sonuç olarak uyku apnesi tedavisinin süresi hastaların yaşına, durumuna, sağlığına, hastalığın boyutuna göre değişim göstermektedir.
Uyku Apnesi Tedavi Fiyatları Ne Kadar?
Uyku apnesi tedavi fiyatları ne kadar? Uyku apnesi tedavisi her hastada farklı yöntemler ile düzeltilebilmektedir. Bu nedenle uyku apnesi tedavi fiyatları hastadan hastaya değişim göstermektedir. İlk olarak detaylı muayene gerçekleştirilmekte ve muayene sonuçlarına uygun seçenekler belirlenmektedir.
Uyku Apnesi Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uyku apnesi tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında öncelikle hastanın yaşam biçimi yer almaktadır. Bundan sonrasında hasta beslenmesine dikkat göstermesi ve düzenli egzersiz yapması gerekmektedir. Sinir ve stres olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu nedenle stresten uzak durulması önerilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İstanbul Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunu çevreleyen dokuların gevşeyip çökerek hava kanalını tıkaması sonucunda solunumun azalması ya da tamamen durması anlamına gelmektedir. Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen yetmezliğine bağlı sürekli uykululuk, yorgunluk, kilo al…Devamını oku...