Endoskopik Gözyaşı Kesesi Ameliyatı

Gözyaşı kesesi ameliyatları (dakriosistorinostomi) göz yaşının toplanarak buruna aktarılmasını sağlayan gözyaşı kesesinin (lakrimal sak) ve veya gözyaşı kanalının (lakrimal duct) çeşitli nedenlerle tıkandığı hastalarda uygulanmaktadır.

İstanbul Gözyaşı kesesi ameliyatları (dakriosistorinostomi) göz yaşının toplanarak buruna aktarılmasını sağlayan gözyaşı kesesinin (lakrimal sak) ve veya gözyaşı kanalının (lakrimal duct) çeşitli nedenlerle tıkandığı hastalarda uygulanmaktadır.

Gözyaşı kesesi gözyaşının dışarı akması (epifora) ve tekrarlayan gözyaşı kesesi iltihapları olan hastalarda tıbbi tedaviye ve dilatasyona (genişletme) rağmen kanalların açılmaması ve gözyaşının yeterli miktarda buruna transferinin sağlanamaması durumunda gözyaşı kesesi cerrahi olarak buruna ağızlaştırılmaktadır.

İstanbul Gözyaşı kesesi hastalıklarının tetkik, ayırıcı tanı ve tedavisi göz hastalıkları uzmanları tarafından yapılmakta ve cerrahi kararı yine göz hastalıkları uzmanları tarafından verilmektedir.

Klasik olarak uygulanan cerrahi teknik dışarıdan yapılan bir kesi gerektirmekte ve göz yaşı kesesi bulunarak iç duvarı buruna ağızlaştırılmaktadır.

100 Yıldan uzun zaman önce tanımlanmış ancak o devirde görüş yetersizliği nedeni ile popülarite kazanmamış olan burun yolu ile yapılan gözyaşı kesesi ameliyatları yaklaşık 20 yıl önce endoskopik sinüs cerrahisinin uygulamaya girmesini takiben tekrar gündeme gelmiş ve giderek artan sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.

Göz hastalıkları uzmanı ve endoskopik cerrahide tecrübeli kulak burun boğaz uzmanının birlikte gerçekleştirdiği endoskopik ameliyat ile (endoskopik dakriosistorinostomi) göz yaşı kesesi ile burun arasında bulunan lakrimal kemiğe burun yolu ile ulaşılmakta ve kemik geçilerek gözyaşı kesesi bulunduktan sonra kese iç duvarı açılmakta alt ve üst göz kapaklarının burna yakın kenarında yer alan göz yaşı kanallarından geçirilen silikon tüpler burun içinden alınıp tespit edilmektedir. Tüplerin kalış süresi hastalığın durumuna göre belirlenmekle beraber 2-12 ay arasında olabilmektedir.

Klasik ameliyat ve endoskopik ameliyat arasında başarı oranı açısından anlamlı bir fark saptanmamış olup her iki işlem için de bu oran %90-95 civarındadır. Göz yaşı kesesinde sert iyileşme dokusu oluşumu ve tıkanıklığın tekrarlaması en sık karşılaşılan komplikasyonlardır. Endoskopik ameliyatlarda ek olarak burun kanaması başta olmak üzere endoskopik cerrahiye ait komplikasyonlar nadir de olsa izlenebilmektedir.

Son yıllarda ilerleyen endoskopik cerrahi teknolojisi ile burun içinden lakrimal kemiği geçme aşamasını son derece kolay hale getiren laserler ve mikrodebriderler geliştirilmiş, özellikle ameliyatın anatomik yapıların yeri tam olarak görülerek yapılmasını sağlayan cerrahi navigasyon sistemlerinin kullanıma girmesi burun yolu ile yapılan endoskopik ameliyatların komplikasyon oranını azaltırken cerrahi süresinin önemli ölçüde kısalmasını sağlamıştır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bilgisayar-destekli-sinus-cerrahi

İlk kez 1984 yılında uygulanmaya başlayan endoskopik sinüs ameliyatlarının (ESC) giderek yaygınlaşmasını takiben ciddi komplikasyonlar da izlenmeye başlamıştır. Yaşanan problemlerin önemli kısmının ameliyat sırasında anatominin çeşitli nedenlerle tam olarak değerlendirilememesine bağlı olduğunun anl…Devamını oku...

grip

Grip (influenza), toplumda grip adıyla tanınan ve influenza virüslerinin (Tip A, B ve C) neden olduğu ani gelişen, ateş yapan, genellikle burun, boğaz, sonrasında da akciğerleri tutabilen bir solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır. İstanbul Grip, öksürük ve aksırık sonucu, içerisinde hastalığa …Devamını oku...