Robotik cerrahi, robot yardımlı cerrahi olarak da tanımlanabilmektedir. ‘’Da Vinci’’ sistemi kullanılmakta ve bu sayede küçük delikler aracılığı ile ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Klasik ameliyatları izlemekte olan laparoskopik cerrahi yönteminden sonra minimal invaziv cerrahinin yeni adımı ola…Devamını oku...
Çocuklarda reflü sıklıkla görülebilen bir durumdur. Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi pek çok kişinin başına gelmektedir. Fakat bu asitli içeriğin yemek borusu dışına, boğaz ve üst solunum yollarına gelmesi ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu durumun çocuklarda ortaya çıkması gelişim bozukluğuna ve huzursuzluğa neden olabilmektedir.
İçindekiler
Bebekler oturmaya başlamadan önce yemek borunun üst ve alt ucunda bulunan sfinkter ismi verilmekte olan kapak mekanizmalarının iyi çalışmaması, yatar pozisyonda uzun süre vakit geçirilmesi ve yemek borusunun kısa olması nedeni ile sık izlenen durumdur. Kas kontrolünün artması ile birlikte kendiliğinden düzelmektedir. Bir yaş altında olan çocuklarda reflü ciddi problemlere neden olabilmektedir. Fakat bu oran ergenlik dönemine doğru azalmaktadır.
Reflü
Reflü oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve hayat kalitesini düşürmektedir. Midede bulunan içeriğin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanmakta olan reflü, uzun süre boyunca tedavi gerektirmektedir. Göğüs kemiğinde yanma, yemekten sonra ağıza ekşili veya asitli mide içeriğinin gelmesi, geğirme, hıçkırık ve yutma güçlüğünü ortaya çıkarmaktadır.
Genelde reflü, safra, yiyecek gibi mide içeriğinin geriye doğru kaçmasıdır. Yemek borusunun son derece hassas olmasından dolayı mide sıvıları ile uzun süre temas ettiğinde zedelenme meydana gelebilmektedir. Bu durumda yatak başının yükseltilmesi, yemek ve uyku esnasında en az üç saatin olması, ağır yiyeceklerden, gazlı içeceklerden uzak durulması, sigara ve alkol kullanılmaması önerilmektedir.
Reflü Belirtileri
Reflü belirtileri genelde yemeklerden yarım saat sonra ortaya çıkmaktadır. En sık görülen belirtileri arasında ekşime, yanma, geğirme, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesi gibi durumlar yer almaktadır. Fakat reflünün belirtileri bununla sınırlı kalmamaktadır. Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de zedelenmeye neden olabilmektedir.
Bu tahribatın sonucunda göğüste göğüste, boğazda, kalpte ve kollarda çeşitli şikayetler oluşabilmektedir. Reflü ağrısı, boğaz ağrısı olarak da kendini gösterebilmektedir. Genelde görülen belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Ağrılı yutkunma
- Geğirme
- Hıçkırık
- Bulantı
- Sabahları ses kısıklığı
- Kronik kuru öksürük
- Sıkça tekrarlayan boğaz iltihapları
- Ağız kokusu
- Astım atakları
- Akciğer enfeksiyonları
- Dişlerde mine kaybı
- Orta kulak iltihapları
Çocuklarda Reflü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda Reflü Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Çocuklarda reflü sorunu oldukça sık oluşum göstermektedir. Gelişim bozukluğuna, huzursuzluğa ve hayat kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Küçük yaşlarda olan çocuklarda yemekler yemek borusu içinde geçtiğinde burada tahriş meydana gelmekte ve iltihaplanma oluşmaktadır.
Bunun sonucunda küçük ülserler meydana çıkmaktadır. Çocuk eğer yemek yemek istemiyor ve reddediyorsa reflü sorunu olabilmektedir. Aynı zamanda ağızda oluşan koku da bunun belirtilerinden biridir. Bu gibi durumlar mevcut ise çocuğun mutlaka muayene edilmesi ve durumun tespit edilip tedavi edilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır? Öncelikle çocuğun dinlenmesi ve öyküsünün, şikayetlerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Beslenmesinde nasıl gıdalar tükettiğine bakılmaktadır. Ayrıca çocuğun boyu ve kilosu ölçülmektedir. Bu sayede gelişimi takip edilmektedir. Bazı durumlarda gerekli görülür ise endoskopik değerlendirme yapılabilmektedir.
Tedavi için öncelikle çocuğun yaşam tarzının değiştirilmesi gerekmektedir. Eğer çocuğa reflü tanısı konulmuş ise tok bir şekilde uyumaması gerekmektedir. Az ve sık yemesi daha iyi bir seçenek olmaktadır. Baharatlı, acılı, yağlı ve kakaolu besinleri tüketmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte dar kıyafetlerden kaçınılması, yüksek bir yastık ile uyuması önerilmektedir. Ayrıca çocuğun fazla kilosu bulunuyor ise mutlaka bu kiloları vermesi gerekmektedir. Gerekli görülür ise ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tiroid Bezi Ameliyatları Tiroid hastalıklarında cerrahi tedavinin tıbben gerekli olduğu üç durum vardır, bunlar: İğne biyopsisi ile tiroid kanseri olduğu saptanması veya biopside tiroid kanseri şüphesi olması İyi huylu kabul edilen nodüllerin çapının giderek büyümesi ve boyunda baskı beli…Devamını oku...