İyi Huylu Pozisyonel Baş Dönmesi

İyi huylu pozisyonel baş dönmesi, belli başlı pozisyonlar ile ortaya çıkmakta ve gözlerde istemsiz hareketler ile karakterize olmaktadır. Zaman içerisinde kendiliğinden düzelme gösterebilmekte olan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

İyi huylu pozisyonel baş dönmesi, belli başlı pozisyonlar ile ortaya çıkmakta ve gözlerde istemsiz hareketler ile karakterize olmaktadır. Zaman içerisinde kendiliğinden düzelme gösterebilmekte olan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hastalığın nedeni ise iç kulakta yer alan ve yer çekiminin algılanmasını sağlamakta olan küçük kalsiyum kristallerinin iç kulağın vestibül ismi verilen bölümünde normalde yapışık olarak durdukları alandan kopmasının ardından iç kulak sıvısı içerisinde serbest kalmasıdır. Sonrasında ise bu bölgeye açılan denge kanallarının içine kaçması olarak tanımlanmaktadır.

 

Denge kanalının içerisine kaçan kristaller bazı baş hareketlerinden sonra buradaki sinir uçlarının uyarılmasına neden olan tipik şikayetleri meydana getirmektedir. Tespit edilmekte olan istemsiz gerçekleşen göz hareketlerinin şekli ve yönü problemin olduğu sorunun ortaya çıktığı denge kanalına göre değişmektedir. Bununla birlikte bu hastalıkta genel olarak yer çekimine göre en alt pozisyonda olan arka denge kanalı tutulmakta, yatay ve ön kanalların tutulumu son derece nadir izlenmektedir.

Pozisyonel Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Pozisyonel Baş Dönmesi Nasıl Geçer? Genelde 1 veya 2 hafta kadar sürmektedir. Fakat belirli bir süre sonra tekrarlayabilmektedir. Bu süre yılda bir kez veya birkaç yılda bir olabilmektedir. Baş dönmesinin yoğun yaşandığı günlerde ilaçlar ile hastanın şikayetleri azaltılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu hastalığın ilaç ile tedavi edilebilmesi mümkün görülmemektedir. Kullanılmakta olan ilaçlar yalnızca baş dönmesi hissini azaltabilmekte ve mide bulantısının geçmesini sağlayabilmektedir.

Hastanın baş dönmesi çok şiddetli değil ise iyileşme süreci zamana bırakılmaktadır. Bu süreç içerisinde kişinin baş dönmesine yol açacak eylemlerden kaçınması gerekmektedir. Bununla birlikte denge gerektiren işlerden de uzak durması önerilmektedir. Çok sık ve şiddetli gerçekleşen baş dönmeleri için bazı egzersizler ile tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Bunlara denge manevraları da denilmektedir. Bu tedaviler ise genelde oldukça başarılı şekilde sonuçlanmaktadır.

Eğer hiçbir şekilde tedavi edilemeyen inatçı durumlar var ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Ameliyat ise denge sinirinin kesilmesine yönelik bir ameliyattır. Fakat pozisyonel baş dönmesinin genelde ameliyat edilmesine gerek duyulmamaktadır.

pozisyonel-bas-donmesi-nasil-gecer

pozisyonel-vertigo-nasil-gecer

Pozisyonel Vertigo Nasıl Geçer?

Pozisyonel Vertigo Nasıl Geçer? Vertigo, baş dönmesi olarak da bilinmektedir. Ancak her baş dönmesi vertigo olarak tanımlanmamaktadır. Pozisyonel vertigonun tedavi edilebilmesi için ilk kez Epley tarafından tanımlanmış olan manevra tedavisi uygulanmaktadır. Manevra tedavisi ile kristaller kaçtıkları kanallardan çıkarılmaktadır. Bu sorunun kendi kendini kısıtlayan bir yapısı bulunmaktadır. Kanalitleri girdikleri kanallardan çıkarmaya yönelik olan manevra tedavisi ile büyük bir oranda kontrol altına alım sağlanmaktadır.

Bu manevra tedavisi ile hastalığa bağlı olan şikayetler giderilmektedir. Yeni kristallerin oluşumu önlenmektedir. Hastalığın tekrarlamasını önlemek amacıyla iç kulakta bulunan sinir hücrelerinin fonksiyonunu etkilemektedir. Kristal dökülmesine neden olabilecek meniere hastalığı gibi sorunların varlığı gözlemleniyor ise bunların da tedavi edilmesi gerekmektedir.

Benign Pozisyonel Vertigo Nedir?

Benign Pozisyonel Vertigo Nedir? Belirli baş hareketleri ile ortaya çıkmakta olan kısa süreli ve ani baş dönmeleridir. İşitme kaybı sorunu olmamaktadır. Denge değerlendirmesi için uygulanan özel bir baş testi ile ortaya çıkmaktadır. Arka yarım daire kanalında serbest madde bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Halk arasında kristal oynaması olarak da bilinmektedir. En çok rastlanan iç kulaktan kaynaklanan vertigo nedenlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Hastalar, belirli pozisyonlarda ortaya çıkmakta olan ve genelde kısa süren baş dönmelerinden yakınmaktadır. Fakat bunun beraberinde bir işitme kaybının oluştuğu gözlemlenmemektedir. Genelde 40 ile 49 yaş aralığında ortaya çıkan bir sorundur. Erkeklerde ve kadınlarda görülme oranı ise eşittir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

akut-kulak-iltihaplari

Orta Kulak Orta kulak, kulak zarının arkasında bulunan bir boşluktur (Şekil 1). İçindeki basınç havanın orta kulak mukozası tarafından emilmesine bağlı olarak negatif yönde olma eğilimindedir. Östaki kanalı yolu ile yutkunma sırasında orta kulak basıncı ortam basıncı ile eşitlenir. Zarın her iki …Devamını oku...

orta-kulak-ameliyati

İstanbul orta kulak ameliyatı ; tıp literatüründe Timapnoplasti olarak tanımlanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Orta kulak problemlerinin cerrahi tedavisinde ya da kulak zarı delinmelerinde başvurulan orta kulak ameliyatı; işitme sisteminin tedavi edilmesinin yanı sıra orta kulakta bulunan mastoid …Devamını oku...