Uykuda Solunum Durması

Uykuda solunum durması olarak da bilinen uyku apnesi, son dönemlerde pek çok kişinin başına gelmektedir. Sık karşılaşılan bir durum olmasıyla birlikte uyku rahatsızlıklarının en bilinenleri arasında yer almaktadır.

Uykuda solunum durması olarak da bilinen uyku apnesi, son dönemlerde pek çok kişinin başına gelmektedir. Sık karşılaşılan bir durum olmasıyla birlikte uyku rahatsızlıklarının en bilinenleri arasında yer almaktadır. Bu sendromda uyku esnasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar olduğu görülmektedir. Boğulma ile beraber kandaki oksijen seviyesi düşmektedir. Böylelikle kişinin beyni uyanmaktadır. Bu noktada beyin solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırmaktadır. Uyku apnesi sorununu yaşayan bireyler geceleri birkaç defa uyanmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca uykuları sık sık bölünün kişiler, ertesi günü hatırlayamamaktadır. Aynı zamanda kişinin yorulmasına ve halsiz kalmasına neden olmaktadır.

Hayat kalitesini oldukça düşüren bu sorun birçok kişinin yaşadığı sıkıntılardan biridir. Ancak bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tedavi ile birlikte kişinin daha rahat bir şekilde uyuyabilmesi sağlanmaktadır.

Uykuda Solunum Durması Nedir?

Uykuda solunum durması nedir? Uyku apnesi olarak da bilinen bu durum horlamanın neden olduğu en önemli sorunlardan biridir. Solunumun durduğu esnada üst solunum yolunun açık kalmasını sağlamakta olan kaslarda gevşeme olduğu görülmektedir. Dil kökü ya da yumuşak damağın, aşırı büyümüş olan bademciklerin hava yollarını tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak solunum durması yani uyku apnesi olarak tanımlanmaktadır. Tam bu esnada solunum çabası sürmekte ve git gide çaba artmaktadır. Bunun sonucunda ise kişi uyanmaktadır. Daha sonra ise hava yolu açılmaktadır.

Solunumu durana kadar horlamaya devam eden kişi tekrardan nefes almaya ve horlamaya devam etmektedir. Eğer kişi tarafından gerekli önlemler alınmaz ise bu durum birçok olumsuz sonucu ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca iş kazalarının ve trafik kazalarının artmasına da yol açan bir sorun olduğu gözlemlenmektedir.

Uykuda Solunum Durması Hangi Hastalıktır?

Uykuda solunum durması hangi hastalıktır? Kişinin uykusu esnasında solunumunun durmasına uyku apnesi ismi verilmektedir. Uyku apnesi yaşayan kişiler geceleri uykuları esnasında solunum konusunda problem yaşamaktadır. Horlamanın en sık ortaya çıkardığı sorunlardan biri olmaktadır. Aynı zamanda solunumun bir süre durmasına neden olmakla beraber pek çok sorunu yanında getirmektedir. Hayat kalitesinin oldukça düşüren bir durumdur. Kişinin yorgun, halsiz hissetmesine yol açmaktadır. Böylelikle de pek çok kazanın kaynağı haline gelmektedir. Fark edildiği anda mutlaka bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi ile birlikte kontrol altına alınabilmekte ve kişinin daha rahat bir hayat sürdürmesine neden olabilmektedir.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi nedir? Uyku esnasında kişinin solunumunun durmasına yol açan bir sorundur. Ani ve tekrarlayıcı bir şekilde kişinin uykusu durmaktadır. Ciddi bir uyku bozukluğu olduğu gözlemlenmektedir. Günümüzde oldukça sık rastlanan bir sorun olması ile birlikte hayat kalitesini düşürdüğü de gözlemlenmektedir. Ancak solunum bozukluğuna uyku apnesi denilebilmesini için kişinin solunumunun en az 10 saniye boyunca durması gerekmektedir. Rahatsızlığın farklı tipleri bulunmaktadır ve her insan bu durumun farklı bir tipine maruz kalabilmektedir.

Uykuda Solunum Durması Tedavi Nasıl Yapılır?

Uykuda solunum durması tedavi nasıl yapılır? Hastalığın seviyesinin ne durumda olduğu kontrol edilmekte ve buna uygun bir tedavi uygulanmaktadır. Kişinin yaşam tarzında bazı değişimler yapması gerektiği önerilmektedir. Bunun yanında aşırı kilolarından mutlak kurtulması gerekmektedir. Eğer üst solunum yollarında aşırı darlık görülmekteyse cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Bunun yanında kişinin sigara ve alkolden uzak durması da önerilmektedir. Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Doku eksizyonu
  • Doku küçültme
  • Sinir stimülasyonu
  • Trakeostomi

Muayene sonucunda bu tedavi yöntemlerinden hangisinin daha uygun olduğu belirlenmekte ve buna yönelik bir planlama gerçekleştirilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

konka-burun-eti-buyumesi-ameliyatlari

Konka Ameliyatı Konka ameliyatı, burnun büyüklüğünden dolayı kaynaklanan ve nefes almakta zorluk çeken kişilere yapılmaktadır. Kişinin daha sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilmesi için cerrahi bir operasyon gerçekleştirilmektedir.   İçindekiler Konka Ameliyatı Bu…Devamını oku...

burun-tikanikligi-tedavisi

Burun, normal yollardan nefes almayı sağlayan organdır. Burun, içinden geçen havayı nemlendirir, ısıtır, zararlı ve alerjen mikroorganizmaların hava yoluyla vücuda girişini engeller. Temiz, ılık ve nemli hava akciğerler yoluyla kana daha kolay karışmaktadır. Burun tıkanıklığı, vücudun gerekli oksije…Devamını oku...