Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarı ameliyatı, farklı sebeplerden dolayı delinmiş olan kulak zarının onarılması amacıyla yapılmaktadır. Aslında kulak zarı delindiği zaman kendi kendini onarabilecek yapıya sahiptir. Bu süre ortalama 6 gün sürmektedir.

Kulak zarı ameliyatı, farklı sebeplerden dolayı delinmiş olan kulak zarının onarılması amacıyla yapılmaktadır. Aslında kulak zarı delindiği zaman kendi kendini onarabilecek yapıya sahiptir. Bu süre ortalama 6 gün sürmektedir. Ancak bazı durumlarda bu süre içerisinde delinen kulak zarı kendini onarmamaktadır. Bundan dolayı da kulak zarı ameliyatı uygulanmaktadır. Bu ameliyat ile kulak zarında delinen kısma bir yama uygulanmakta ve delik olan yer kapatılmaktadır. Ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için kulakta iltihap bulunmaması gerekmektedir. Bununla birlikte orta kulak kemikçikleri sağlam olmalı ve hastanın 3 yaşından büyük olması gerekmektedir.

 

Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak zarı ameliyatı nasıl yapılır? Çeşitli nedenlerden dolayı delinebilen kulak zarı kendini onarmadığında ameliyat uygulanması gerekmektedir. Bu ameliyat ile delinen kısma bir yama uygulanmakta ve delik kapatılmaktadır. Kulak zarı ameliyatı gerçekleştirilmesi için öncelikle hastaya lokal veya genel anestezi uygulanmaktadır. Hastanın kulağının içinden ya da kulağının arkasından ameliyat işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu yollardan biri tercih edilerek hastanın kulağına girilmektedir. Tercih yapılırken hastanın kulak deliğinin büyüklüğüne bakılmaktadır. Eğer küçük bir kulak deliği bulunmaktaysa kulak arkasından operasyon yapılmaktadır. Tercih yapıldıktan ve hastanın kulağına girildikten sonra kulak zarının bulunduğu kısma ulaşılmaktadır. Zarın delinen kısmına yama uygulanmaktadır. Ardından işlem bitirilmektedir. Yapılan bu yamanın kulak zarı ile kaynaşması beklenmektedir. Ancak bu süreç ortalama 15 gündür. Eğer deliğin kapanmadığı fark edilirse ameliyatın tekrarı gerçekleştirilmektedir. Son olarak ameliyat sonrasında kişinin işitmesinin tam olarak düzelmesi ise 2 veya 3 ay civarındadır.

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Dönem

Kulak zarı ameliyatı sonrası dönem de dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Operasyon ile kulak zarında bulunan delik kapatılmaktadır. Sonrasında ise hastada bulunan kulak sargısının çıkarılması ortalama 24 saati bulmaktadır. Ameliyat sonrasında hastanın dış kulak yolunda bir tampon bulunmaktadır. Tampon ameliyattan 7 ile 21 gün geçtikten sonra çıkarılmaktadır. Hastanın ağrıları olabilmektedir. Ağrıların hafiflemesi amacıyla ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Ayrıca kulakta akıntı da olabilmektedir. Kulak zarı ameliyatı sonrası dönemde hasta kulağında uyuşukluk hissedebilmektedir. Ancak durum normaldir ve geçicidir. Kulak zarına yamayı sabit tutmak amacıyla konulmakta olan maddeler ise kendiliğinden geçmektedir.

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Bakım

Kulak zarı ameliyatı sonrası bakım mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Operasyon sonrasında hasta bir süre başı yukarıda olacak şekilde uyumalıdır. Beslendiği gıdaların yumuşak ve sıvı olması gerekmektedir. Ayrıca ağır fiziksel aktivitelerden bir süre uzak kalmalıdır. İlk 2 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmamalıdır. Ameliyatı sonrasında duş almaya başladığı dönemde ise kulağına su kaçırmamaya çalışmalıdır.

Kulak Zarı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

‘’Kulak zarı ameliyatı ne kadar sürer?’’ sorusu bu ameliyatı geçirecek hastalar için oldukça merak edilen sorular arasında bulunmaktadır. Ameliyat süresi hastanın durumuna ve uygulanacak operasyona göre değişim göstermektedir. Ortalama olarak 1 saat ile 3 saat arasında süre değişebilmektedir. Tamamen yapılacak uygulamaya bağlı olan operasyon süresi hastanın ne durumda olduğuna göre de farklı olabilmektedir.

Kulak Zarı Ameliyatı Fiyatları

Kulak zarı ameliyatı fiyatları hastanın durumuna göre değişim göstermektedir. Kulak zarı ameliyatı, delinen kulak zarının kendini onaramadığı durumda yapılmaktadır. Kulak arkasına atılan bir kesi yoluyla ya da kulak deliğinden gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ancak hastanın kulak deliği küçük ise kulak arkasına kesi atma yolu tercih edilmektedir. Böylelikle kulak zarına ulaşılmakta ve delinen kısma yama uygulanmaktadır. Tamamen hastanın durumuna uygun bir operasyon gerçekleştirilmektedir. Bundan kaynaklı olarak da kulak zarı ameliyatı fiyatları hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir. Nasıl bir işlem yapılacağına dair aşama oluşturulması için hastanın mutlaka ameliyat öncesinde detaylı bir muayene olması gerekmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kulak-zari-tamiri

Kulak zarı tamiri bir diğer ismi olan timpanoplasti ile de bilinmektedir. Hem kulak zarının hem de kemikçik zincirinin tamiri ve onarımı olarak tanımlanmaktadır. Kulak zarında delik olan ya da devamlı olarak orta kulak iltihabı yaşayan hastalara iltihabın temizlenmesi ile uygulanmaktadır. Genelde iş…Devamını oku...

yuz-felci

Vücuttaki kasları hareket ettiren sinirler içinde en uzun kemik kanala sahip olan yüz siniri (fasial sinir), en sık felç görülen sinirlerden biridir. Bu felçlerin yaklaşık %90 kadarı sinirin kanalının içinden geçtiği kulak kemiği içindeki hastalıklara bağlı olarak meydana gelir. Yüz felçlerinin en s…Devamını oku...