İşitme Engelliler Federasyonu tarafından düzenlenen "İşitme Engelliler İçin Türkiye'nin İlkleri" ödülleri sahiplerine verildi. İşitme Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ay, bir otelde gerçekleştirilen ödül töreninde, Engelliler Haftası gibi önemli bir zamanda kendilerin…Devamını oku...
Prof. Dr. Çağlar Batman işitme kaybına Koklear İmplant
Babasının işitme kaybı etkileriyle verdiği mücadeleyi izlemek, işitme duyusunu geri kazandırmak için çözüm bulma yönünde, Profesör Graeme Clark'a esin kaynağı oldu.
Kulak burun boğaz "derneğindeki" diğer cerrahların da aralarında bulunduğu birçok kişinin derin şüphelerine rağmen, disiplinler arası bir ekip 1978 yılında Clark'ın ilk Koklear implantı geliştirmesine yardımcı oldu ve Clark vücuda yerleştirilebilir ilk çok kanallı "biyonik kulak" ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. 5 yıl sonra, 1983'te Cochlear™ şirketi Nucleus® koklear implant sisteminin ilk jenerasyonunu piyasaya sürdü. O zamandan beri, Cochlear her yaşa mensup iki yüz elli binden fazla insanın işitme kaybından kurtulup seslerle dolu bir dünyaya kavuşmasına yardımcı oldu.
Cochlear 1995 yılından beri Avustralya Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görüyor ve o tarihten bu yana Türkiye dâhil olmak üzere 50'den fazla ülkede 2500 çalışana ulaştı.
O zamandan beri Türkiye'de koklear implant yaptıranların sayısı 7500 kişiye ulaşırken, bu rakamın %75'ini çocuklar oluşturdu. Zaman içerisinde bu rakam daha da artacak.
Türkiye'de ilk çocuk hastaya koklear implant ameliyatı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Çağlar Batman ve ameliyata destek veren Prof. Dr. Thomas Lenarz tarafından Ece Saygı adlı kullanıcıya 1996 yılında yapılmıştır. Ece Saygı şimdi diğer yaşıtları gibi Koç Üniversitesinde Elekrik Elektronik bölümünde burslu olarak okumaktadır.
Türkiye'de yapılan ilk koklear implantasyonunun üzerinden geçen 20 yılın ardından, yükselen Türkiye pazarı Cochlear tarafından değerlendirildi ve üç Cochlear çalışanından oluşan bir doğrudan iştiraki 2008 yılında İstanbul'da açıldı.
O tarihten bu yana Cochlear ofisi büyüdü ve şu anda Cochlear Türkiye için çalışan 20 personel bulunuyor. Çalışanlar 30'dan fazla kliniği ve 2500'den fazla koklear implant kullanıcısını Cochlear ürünleri ve hizmetleriyle destekliyor.
Bu yılın başında Türkiye'nin koklear implantasyon düzenlemeleriyle ilgili geçirdiği büyük değişimlerin ardından, farklı şehirlerde bulunan yeni kliniklerin artık koklear implant programları başlatma şansı bulunuyor.
Cochlear ayrıca odyolog ve cerrahlara eğitim programı sunarak aday seçim kriterleri ve uyum, ürün bilgisi, Cochlear elektrot portföyü, cerrahi teknikler üzerinde eğitim vermekte ya da elektrot yerleştirme modelleri üzerine uygulamalı eğitimler sunmaktadır.
Türkiye'de daha fazla işitme kayıplı çocuk ve yetişkinin bu işitme çözümünden erken yaşta faydalanabilmesi için, farkındalık yaratmak en önemli konuların başında gelmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Marmara Üniversitesi'nde 2,5 yaşındaki Rana Yıldız Doğru'ya yapılan biyonik kulak ameliyatı, çeşitli Avrupa ülkelerindeki hekimler tarafından canlı yayında takip edildi. MÜ Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iç kulak anomalisi olan 2,5 yaşındaki Rana Yıldız Doğru'ya yapılan biyonik kulak am…Devamını oku...