İşitme Kaybı

İşitme kaybı, hemen her yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Ayrıca işitme kaybının erkeklerde, kadınlara oranla daha sık çıktığı da görülmektedir. Bunun yanında işitme kaybının farklı dereceleri de olduğu bilinmektedir.

İşitme kaybı, hemen her yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Ayrıca işitme kaybının erkeklerde, kadınlara oranla daha sık çıktığı da görülmektedir. Bunun yanında işitme kaybının farklı dereceleri de olduğu bilinmektedir.

 

İşitme Nedir?

İşitme kaybı, genelde ilerleyen yaşlarda çıkabilmektedir ama daha genç yaşlarda da oluştuğu bilinmektedir. İşitmede kayıp yaşanması ile kişi oldukça sıkıntılı bir sürece girmektedir. Çünkü işitme duyusu insanların çevresi ile olan ilişkisinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bu işitme görevini gerçekleştiren organ ise kulaktır. Oldukça önemli bir organ olan ve işitmeyi sağlayan kulak, binlerce farklı sesi birbirinden ayırt edebilmektedir. Bununla birlikte sesin nereden geldiğini de tespit edebilmektedir. İşitme görevini gerçekleştiren kulak, üç farklı bölüme ayrılmaktadır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak bilinmektedir. Öncelikle dış kulak, dışarıdan gelen seslerin toplanmasını ve iç kulağa aktarılmasını sağlamaktadır. Gelen sesler aracılığıyla da kulak zarı titremektedir. Ardından iç kulakta bulunan örs, üzengi ve çekiç kemikleri, sesin iç kulağa ulaşmasını sağlamaktadır. İç kulak ise sesleri beynin algılayabileceği sinyallere dönüştürmektedir. Beyne iletilen sinyaller ile de kişi, sesleri algılamaktadır. Tüm bu sistemin düzgün çalıştığı kişiler, günlük hayatta duymakta sıkıntı yaşamamaktadır.

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı, kişinin duyduğu sesleri anlamakta zorluk yaşamasına verilen isimdir. İşitme kaybının farklı dereceleri bulunmaktadır. Bazı hastalar daha az ses duyabilmekte bazıları ise tamamen duyu kaybını yitirebilmektedir. Bunun yanında işitme kaybı genelde aniden oluşmamaktadır. Zamanla azalarak devam eden bir sürece sahiptir. Bundan dolayı da fark edebilmekte güçlük yaşanabilmektedir. Ayrıca bazı kişilerde ise doğuştan işitme kaybı olabilmektedir. Farklı türlere sahip olan bir sorun olduğu bilinmektedir.

Ani İşitme Kaybı Nedir?

Ani işitme kaybı, ortalama 3 gün veya 3 günden daha uzun sürede ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte ani işitme kaybı yaşayan kişilerde ortalama 30 desibel bir işitme kaybı yaşanmaktadır. Aniden bu durumu yaşayan kişilerin daha önce kulak ile alakalı herhangi bir problemi olmadığı görülmektedir. Genel anlamda ise bu durumun tek bir kulakta gerçekleştiği görülmektedir. Ancak nadir olsa da bazı insanlarda iki kulakta da ani işitme kaybı yaşanabilmektedir. Son olarak ise sebebinin kaynağı hala tam olarak bilinmemektedir.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

Ani işitme kaybı neden olur? Ani işitme kaybının nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak etkileyen bazı faktörler olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi yüksek sese uzun süre maruz kalmak olarak düşünülmektedir. Ayrıca kanser tedavisi ilaçları, otoimmün hastalıkları, kabakulak, kızamık, kan pıhtılaşmasının yaşanması, ani basınç değişikliği, kafa travması gibi durumların da ani işitme kaybına neden olabileceği tahmin edilmektedir.

İşitme Kaybı En Sık Hangi Yaşlarda Görülür?

İşitme kaybı en sık hangi yaşlarda görülür? İşitme kaybı hemen her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Bazı kişilerde doğuştan işitme kaybı bulunurken bazı insanlarda ise sonradan oluşmaktadır. Ancak bunun dışında işitme kaybının en çok 65 ve 75 yaş arasında ortaya çıktığı görülmektedir. Erkeklerde ise kadınlardan daha sık görüldüğü bilinmektedir.

İşitme Kaybı Dereceleri Nelerdir?

İşitme kaybı dereceleri her hastada değişiklik göstermektedir. 20 desibele kadar olan işitme kayıpları normal karşılanmaktadır. 25-39 arasında yaşanan işitme kayıpları hafif işitme kaybı olarak geçmektedir. 40-69 arasında yaşanan işitme kayıpları orta derece olarak geçerken 70-89 arası ise ileri derece işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır. Hafif işitme kayıplarında yüksek gürültülü ortamlarda sesleri ayırt etmekte güçlük yaşanmaktadır. Orta derece de ise hastalar günlük hayatta işitme cihazı olmadan sesleri algılamakta sorun yaşamaktadır. İleri derece işitme kayıplarında ise mutlaka işitme cihazı kullanılması ya da implant yaptırılması gerekmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

iyi-huylu-pozisyonel-bas-donmesi

İyi huylu pozisyonel baş dönmesi (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV) belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde çakma (nistagmus) ile karakterize, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.   İçindekiler Tanı …Devamını oku...

koklear-impljantasyon-bionik-kulak

Koklear İmplant Koklear implat, ileri derece ya da çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan insanlar için geliştirilmiş bir cihazdır. Ses işlemcisi olarak adlandırılan dış kısım ve koklear implant olarak adlandırılan iç kısımdan oluşmaktadır. Dış kısım olarak adlandırılan bölüm, işlemcinin anten k…Devamını oku...