Horlama Nedir?

Horlama nedir? Uyku esnasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde gevşeme oluşmaktadır. Gevşeme ile birlikte burada bulunan yumuşak doku titremeye başlamaktadır.

Horlama nedir? Uyku esnasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde gevşeme oluşmaktadır. Gevşeme ile birlikte burada bulunan yumuşak doku titremeye başlamaktadır. Titreşimin yarattığı etki ile de horlama meydana gelmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha fazladır ve nedeni tamamen fizyolojiktir. Erkeklerin boyun bölgesinin kadınların boyun bölgesine göre daha yağlı olduğu bilinmektedir. Bu durum ise uyku esnasında yumuşak dokunun daha fazla etkilenmesine ve daha çok horlama oluşmasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda kilo artışı sonucunda horlamanın da arttığı gözlemlenmektedir.

Kadınlarda ise menopoz sonrasında birtakım fizyolojik değişimler yaşanmaktadır. Yaşanan bu değişimler sonrasında ise horlamada artış yaşandığı görülmektedir. Ancak bazen basit bir enfeksiyondan dolayı oluşabilmektedir. Enfeksiyon burun tıkanıklığına yol açmakta ve bu da kişide horlama yaşanmasına sebep olmaktadır. Bundan kaynaklı oluşan horlama, enfeksiyon geçtiğinde sonlanmaktadır ve bu durum oldukça olağan karşılanmaktadır. Ayrıca alkol ya da ilaç kullanımından oluştuğu da gözlemlenebilmektedir. Çünkü alkol ya da ilaç kullanımından sonra kişi, kas kontrolünü kaybetmektedir. Böylelikle de horlama ortaya çıkmaktadır ve geçici bir durum olduğu bilinmektedir.

Bir diğer horlama oluşturan durumlar arasında ise yorgunluk yer almaktadır. Gün içerisinde oldukça yorulmak ve strese girmek gece kişinin horlamasına neden olabilmektedir. Herkeste farklı nedenlerde dolayı ortaya çıkabilmekte ve geçici ya da sürekli olarak devam edebilmektedir.

Horlama Neden Olur?

Horlama neden olur? Horlama pek çok farklı nedenden dolayı oluşabilmektedir. Genelde kişinin pozisyonuna bağlı olarak çıktığı görülürken bazen yorgunluk, stres, uykusuzluk, alkol gibi nedenlerden dolayı da görülebilmektedir. Aynı zamanda enfeksiyon da burun tıkanıklığı yaratarak horlamayı oluşturmaktadır. Eğer kişi zaten enfeksiyon öncesinde de horlama sorunu yaşıyorsa enfeksiyon ile şiddetinin arttığı görülmektedir.

Uyku sırasında geniz kısmında yer alan yumuşak doku gevşemektedir. Bu gevşemenin sonucunda titreşim, yumuşak dokuyu daha çok etkilemekte horlamasına yol açmaktadır. Aynı zamanda geceleri horlayan kişiler tam olarak oksijen alamamakta ve sabahları yorgun uyanabilmektedir. Birçok farklı neden bu duruma sebep olabilmektedir. Özellikle erkeklerde daha sık görülmektedir ancak menopoz döneminden sonra kadınlarda da artmaktadır. Bununla birlikte aşırı kilolu bireylerde çok sık rastlanmaktadır. Bazı durumlarda geçici olabilirken bazılarında ise kalıcı olabilmektedir.

Horlama Tedavisi Nedir?

Horlama tedavisi nedir? Uyku esnasında kişinin solunumunun kesilmesine yol açmayan horlamalar vardır. Bunlar daha kolay bir şekilde iyileşme gösterebilmektedir. Kişinin sigarayı, alkolü bırakması, uyurken pozisyonunu değiştirmesi, beslenmesine dikkat etmesi ve kilo vermesi çözüm olabilmektedir. Yine yüksek bir yastıkta uyuması, hafif yemekler tüketmesi, burun bandı kullanması da çözümler arasında yer almaktadır. Ancak tüm bu önerilere rağmen horlama devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Yapılan detaylı muayeneler sonucunda sorunun kaynağı belirlenmektedir. Buna uygun olarak da bir tedavi yöntemi oluşturulmakta ve uygulanmaya başlanmaktadır.

Tedavi yöntemlerinden birini ağız içi alet kullanımı olduğu bilinmektedir. Sorun yaşan kişi uyumadan önce bu aleti takmakta dilinin arkaya doğru hareket etmesi engellenmektedir. Böylelikle ağız boşluğu da arttırılmaktadır ve bu aletler tamamen kişiye özel yapılmaktadır. Diğer bir tedavi yöntemi ise cerrahi operasyon olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu operasyon gerçekleştirilmeden önce hastanın uykusu izlenmektedir.  Böylelikle durum iyi bir şekilde analiz edilmekte ve doğru yöntemler tercih edilmektedir.

Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Horlama tedavisi nasıl yapılır? Horlama tedavisi için öncelikle sorunun neden dolayı kaynaklandığı tespit edilmektedir. Bazı hastalarda aşırı kilodan kaynaklanabilirken bazılarında stresten kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda hastanın diyet yapması ve stresten uzaklaşması önerilmektedir. Ayrıca enfeksiyondan dolayı da horlama oluşabilmekte ve enfeksiyonun bitmesiyle birlikte geçmektedir. Eğer bu şekilde oluşan bir horlama mevcutsa kişinin hayatında bazı değişimler yapması önerilmektedir. Böylelikle düzelme görülmekte ve horlama sona ermektedir.

Ancak bazı hastalarda farklı nedenlerden dolayı oluşabilmekte ve uzun süte geçmeyebilmektedir. Bunun için detaylı muayeneler gerçekleştirilmekte ve buna uygun bir tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Ağız içi alet kullanımı sağlanarak dilin arkaya hareketi engellenmekte ve ağızda boşluk oluşturulmaktadır. Bundan dolayı da horlama sorunu sona ermektedir. Başka türlü bir durum mevcutsa cerrahi operasyona karar verilmekte ve buna yönelik uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Horlama Tedavisi Kimlere Yapılır?

Horlama tedavisi kimlere yapılır? Horlama tedavisi her yaş grubundan insana uygulanabilmektedir. Ancak genelde 35 – 50 yaş arasında olan kilolu bireylere daha sık tedavi uygulandığı görülmektedir. Çünkü aşırı kilo durumu horlamayı arttırmakta ve sürekli olarak devam etmesine yol açmaktadır. İlk olarak hayat düzeninde değişim yapılması, egzersiz, düzenli uyku gibi seçenekler önerilmektedir. Daha sonra ise ilaç tedavisine başlanmaktadır. Herhangi bir düzelme görülmüyorsa cerrahi yöntemler tercih edilebilmektedir.

Horlama Tedavisi Yöntemleri

Horlama tedavisi yöntemleri hastadan hastaya göre farklılık göstermektedir. Bunun sebebi ise her hastada farklı nedenlerden dolayı horlama oluşmasından kaynaklanmaktadır. Basit horlama bulunuyorsa bunun için bazı tedbirler alınması ve hayat düzeninde değişimler yapılması gerekmektedir. Beslenme konusunda dikkatli davranılması, düzenli uyku uyunması ve egzersiz yapılması seçenekler arasında yer almaktadır. Ayrıca yüksek bir yastıkta uyunması, strese girilmemesi de önerilmektedir. Tüm bu uygulamalar basit horlamanın geçmesine yardımcı olmaktadır.

Ancak bunlar uygulanmasına rağmen horlama geçmiyorsa ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bir diğer yöntemde ise ağız içi alet kullanımı önerilmektedir. Bu alet hastanın ağzına göre tasarlanmaktadır. Gece uyumadan önce bunu takması gerekmektedir ve böylelikle dilin arkaya gitmesi önlenmektedir. Eğer tüm bunlara rağmen sorun geçmiyor ve artarak devam ediyorsa cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Cerrahi yöntem uygulanmadan önce hastanın uykusu laboratuvar ortamında gözlemlenmektedir. Böylelikle nasıl bir durum olduğu analiz edilmekte ve buna yönelik bir tedavi gerçekleştirilmektedir.

Horlama Tedavisi Herkese Uygun mudur?

Horlama tedavisi herkese uygun mudur? Horlama tedavisi için ayrıntılı ve titiz bir muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Böylece hastaya en uygun olan yöntem belirlenmektedir. Her yaştan insanda horlama görülebilmektedir. Ancak basit horlamalar ufak değişimler ile sona ermektedir.

Horlama Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Horlama tedavi seçenekleri arasında farklı yöntemler bulunmaktadır. Farklı olan bu yöntemler tamamen kişinin durumuna bakılarak tercih edilmektedir. Bazı hastaların hayat tarzında ufak değişimler yapması horlamayı durdurmaktadır. Ancak bazılarında ise ilaç tedavisi, ağız içi alet kullanımı gerekebilmektedir. Uzun süre boyunca geçmeyen ve diğer tedavilere yanıt vermeyen horlamalar da görülebilmektedir. Böyle bir sorun yaşanıyor ise cerrahi yöntemlere başvurulması gerekmektedir. Detaylı bir muayene sonrasında cerrahi yönteme karar verilmekte ve hastanın horlama sorununun geçmesi hedeflenmektedir.

Somnoplasti Nedir?

Somnoplasti, horlama sorunu yaşayan kişiler için çıkarılan yeni bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Sorun yaşayan hastaya ufak bir ameliyat uygulanmakta ve böylelikle horlamanın bitmesi sağlanmaktadır. Oldukça basit ve kısa süren bir işlem olduğu görülmektedir. Ortalama 30 dakika sürmekte ve lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda bu işlemin horlamayı arttıran burun tıkanıklıklarını da tedavi ettiği bilinmektedir. Ameliyat sonrasında çok hafif bir ağrı oluşmakta ve hastayı fazla rahatsız etmemektedir. Birkaç gün boyunca ufak bir rahatsızlık hissedilmekte ve sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Somnoplasti ameliyatı sonrasında iyileşme oldukça hızlı gerçekleşmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

girtlak-kanseri-tedavisi

Gırtlak kanseri tedavisi için ilk olarak kanser dokusunun genel anestezi altında incelenmesi gerekmektedir. Mikrolaringoskopi ismi verilen bir cihaz ile bu inceleme gerçekleştirilmektedir. Ardından hastanın ihtiyacı doğrultusunda ameliyat yöntemlerine başvurulmaktadır. Aynı zamanda radyoterapi ve ke…Devamını oku...

uyku-apnesinin-tanisinda-uyku-endoskopisi

İstanbul Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunu çevreleyen dokuların gevşeyip çökerek hava kanalını tıkaması sonucunda solunumun azalması ya da tamamen durması anlamına gelmektedir. Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen yetmezliğine bağlı sürekli uykululuk, yorgunluk, kilo al…Devamını oku...